Een gezonde werkplek is een productieve werkplek

Investeer in de vitaliteit van uw medewerkers

De vitaliteit van uw medewerkers is belangrijk. Vitaliteit voorkomt en vermindert ziekteverzuim en belangrijker nog, bevordert de creativiteit en productiviteit op de werkvloer. Kortom, een belangrijk thema binnen veel bedrijven en terecht.

Vitaliteit: meer dan alleen fysieke gezondheid

Wat verstaan we precies onder vitaliteit? Allereerst natuurlijk fysieke gezondheid. Denk hierbij aan beweging, gezonde voeding en voldoende slaap. Maar vitaliteit is veel meer. Het gaat ook over mentale weerbaarheid van medewerkers. Zitten uw medewerkers goed in hun vel? Hoe gaan ze om met stress en veranderingen? En hoe ervaren ze hun werk en relaties met collega’s?

Wat u als werkgever kunt doen

Het is vaak vanzelfsprekend dat een werkgever zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit is ten slotte vast gelegd in het wettelijk kader van goed werkgeverschap. Maar u kunt meer doen als het  gaat om vitaliteit. Zeker op het vlak van mentale weerbaarheid is er binnen veel bedrijven nog veel te winnen. We zetten enkele tips op een rij:

Ben kritisch op de werkdruk en werkstress binnen uw organisatie

Vooral bij werknemers tot 35 jaar zijn psychische klachten, zoals overspannenheid of burn-out, belangrijke redenen voor verzuim. In veel gevallen zijn deze klachten privé gerelateerd.
Maar ook werkomstandigheden blijven een oorzaak van stress. Zo kan een hoge werkdruk leiden tot mentale klachten en uiteindelijk verzuim. Het is daarom belangrijk om werkstress bij je werknemers zoveel mogelijk te voorkomen. De online-health programma’s van de zorgverzekering kan je werknemer hierbij direct ondersteunen

Let extra op mantelzorgers

Mantelzorg heeft invloed op hoe werknemers hun werk kunnen doen. Door de zorgtaken krijgen ze het extra druk in hun privéleven, terwijl ze daarnaast ook nog werken. Mantelzorgers zijn dan ook vaker en langer ziek dan werknemers die geen mantelzorgtaken hebben. Via de aanvullende zorgverzekeringen zijn er vergoedingen voor hulp bij mantelzorg.

Verdiep je in de verzuimoorzaken per generatie

Werknemers melden zich om allerlei redenen ziek. Die verzuimklachten kunnen leeftijdsgebonden zijn. Zo stijgt het psychisch verzuim van jongere werknemers tussen de 25 en 34 jaar. Maar bij de 55-plussers zijn vooral lichamelijke klachten de oorzaak van verzuim. Zij hebben bijvoorbeeld klachten aan de rug, nek en schouders. Voor deze groep is het erg belangrijk dat zij een aanvullende verzekering hebben met een vergoeding voor fysiotherapie.

Ga het gesprek aan met je werknemers

Een van de belangrijkste tips om verzuim te voorkomen: blijf met je werknemers in gesprek. Ze waarderen het als de werkgever onderwerpen als gezondheid en de privésituatie bespreekbaar maakt op de werkvloer. Waar hebben zij nu écht behoefte aan hebben als het gaat om mentale weerbaarheid. Wat hebben zij nodig voor een goede balans tussen werk en privé?

Uw verzekeraar kan u helpen

  • Biedt u uw medewerkers een collectieve zorgverzekering? Dan is de aanbieder van deze collectiviteit wellicht ook bereid bij te dragen aan de mentale weerbaarheid van uw medewerkers. Hoe meer medewerkers zich aansluiten bij de zorgcollectiviteit die u hen aanbiedt, hoe meer mogelijkheden er vaak zijn. Zorg er dus voor dat u uw medewerkers goed informeert over de mogelijkheden die zij hebben bij de keuze van een nieuwe zorgverzekering. Dit kunt u doen door:
  • uw medewerkers goed informeren over de ontwikkelingen rondom de zorgverzekering
  • uw medewerkers ondersteunen bij het maken van een goed afgewogen keuze als het gaat om de zorgverzekering
  • het aanbieden van een zorgcollectiviteit

Informeer u medewerkers op tijd

Het begint dus met goede communicatie over de belangrijkste wijzigingen rondom de zorgverzekering voor 2025. We zetten deze voor u op een rij:

  • Vanaf 1 januari 2025 wordt de premie voor de basisverzekering naar verwachting minimaal €10 per maand duurder. De exacte premie voor de basisverzekering moet uiterlijk 12 november bekend zijn en online gepubliceerd worden door iedere verzekeraars.
  • Verzekeraars krijgen wel langer de tijd (tot 19 november) om een verzekering te verlengen. Dit kan betekenen dat uw medewerkers pas op 19 november pas te horen krijgen wat de nieuwe zorgpremie wordt, als zij exact dezelfde verzekering houden.

Meer Informatie?

Door deze informatie te delen binnen uw bedrijf, helpt u uw medewerkers alvast op weg. Wilt u hen verder helpen? Deel dan dit stappenplan voor het maken van de juiste keuze voor een zorgverzekering. Wilt u meer weten over hoe u uw medewerkers kunt ondersteunen met hun zorgverzekering en vitaliteit? Neem dan contact met ons op!