Vanbreda op plek 32 in AM Top 100 in 2024
14 Nov 2024
Deze week is de AM Top 100 gepubliceerd. Vanbreda Risk & Benefits is gestegen naar plek 32. Een mooie aanleiding voor AM Web om in gesprek te gaan met Coen van ham en Astrid van Helvoort over de wisseling van de wacht en vooruit kijken naar de toekomst. Hieronder het volledige interview zoals gepubliceerd door AM.
#32 Vanbreda
Een wisseling van de wacht én een plek in de AM Top 100 Intermediair: reden genoeg om eens een bezoek te brengen aan assurantiemakelaars Vanbreda Risk & Benefits Nederland. Op het hoofdkantoor in Gouda vertellen binnenkort aftredend algemeen directeur Coen van Ham en vanaf 1 januari de nieuwe CEO Astrid van Helvoort onder meer over het verstevigde fundament van Vanbreda. ‘Onze blik gaan we weer vol op de markt richten’.
Door: Aäron van der Sanden Fotografie: Fred Libochant Fotografie
Eén geïntegreerd bedrijf aan het eind van dit jaar: dat is waar huidig algemeen directeur van Vanbreda Risk & Benefits Nederland Coen van Ham zich tot 1 januari 2025 meer dan honderd procent voor inzet. En daarna is het aan Astrid van Helvoort om op dat fundament voort te bouwen.
Havelaar en van Stolk en Helviass Verzekeringen
‘A hell of a job’ is het geweest, beaamt de zittende algemeen directeur. Het integreren van de verschillende overgenomen bedrijven, waarvan Havelaar en van Stolk en Helviass Verzekeringen binnen de assurantiebranche het meest in het oog springen.
“We hadden al besloten om hen niet als aparte entiteiten te laten bestaan, maar alle partijen organisatorisch en financieel in elkaar te schuiven”, legt Van Ham uit. Hetzelfde geldt voor onder meer het Eindhovense Insucare en arbodienstverlener Zicht op Beter. Uitdagend, ook wat betreft de IT. Van Ham: “Maar ik ben er zeker van dat als ik op 1 januari afscheid neem, dat er dan één bedrijf staat.”
De volgende fase
Vanaf dan neemt Astrid van Helvoort, bepakt met tientallen jaren ervaring in de assurantiebranche bij onder meer Aon en Nationale Nederlanden, het stokje over. En verschuift de focus van Vanbreda Nederland van voornamelijk intern naar extern, legt ze uit. “We gaan onze blik weer vol op de markt richten, ons verstevigde fundament meer in verbinding brengen met onze klanten”, aldus Van Helvoort.
Alle ingrediënten zijn ervoor aanwezig, ziet ze. “We zijn een toonaangevend familiebedrijf in de Benelux. We kunnen daardoor onafhankelijk onze koers varen, los van de impactvolle beweging die private equity in de huidige markt veroorzaakt. “We zijn in staat onze klanten professioneel en in de breedte te bedienen met onder meer een eigen verzuimbedrijf en een sterk beursbedrijf. ”
We gaan ons weer vol op de markt richten
Zusterbedrijf in Antwerpen
Onder ‘de markt’ verstaat Vanbreda het grotere mkb, liefst met een internationaal tintje. Van vijftig tot zo’n tweeduizend medewerkers. Van Ham: “Dan krijg je weleens bijzondere vraagstukken voorgeschoteld. En is het mooi dat we een stevig zusje in Antwerpen hebben, waar ook weer veel expertise zit die we er altijd bij kunnen betrekken. Op adviesvlak kunnen we echt een stevige broek aantrekken. Er komt eigenlijk nooit een vraag binnen waar we niets mee kunnen.”
Want er is ook nog het internationale partnernetwerk Lockton Global waar Vanbreda onderdeel van uitmaakt. Van Ham: “Als een van onze klanten een fabriek in Korea goed gedekt wil hebben, bellen we onze partner in Korea en regelen we dat. En zo werkt het andersom ook, voor bedrijven uit pak ‘m beet Noord-Amerika die hier een vestiging hebben en alles goed lokaal willen regelen.
Torenhoge prijzen
De Antwerpse collega-CEO van Vanbreda Pedro Matthynssens had het in december 2022 over honderd miljoen omzet in Nederland in 2030. Is dat nog steeds reëel? Volgens Van Ham heeft Vanbreda nog steeds de ambitie om een grote speler te zijn in de Benelux, maar de markt is tegelijkertijd wel fors veranderd. “Als je nu kijkt naar de acquisitiemarkt, dan zijn de prijzen zo hoog dat ik niet verwacht dat we binnenkort een grote deal sluiten. En die hebben we wel nodig om daar te komen.”
Op dit moment is de omzet 25 miljoen euro: ten opzichte van zijn aantreden in 2018 meer dan een verdubbeling. “En ik dicht Astrid heel veel kwaliteiten toe, maar puur autonoom in vijf jaar groeien van 25 naar 100 miljoen euro omzet, dat is wel een héle forse opgave.”
Niet coûte que coûte
Dan moet je wel erg gekke dingen gaan doen, omschrijft Van Helvoort. “Coûte que coûte die honderd miljoen euro omzet aanjagen, dat gaan we niet doen. We maken juist andere keuzes. We varen niet op platte financiële targets, we willen vooral relevant zijn voor onze klanten. Ervoor zorgen dat ze niet om ons heen kunnen en juist bewust voor ons kiezen.”
Van Ham klinkt instemmend. Nog drie maanden kan Van Helvoort optimaal profiteren van de aanwezigheid van ‘zijn brein’, zoals hij het zelf noemt. En dat gaat ze ook doen, beaamt ze. En zo haar visie op 2025 – 2030 vormgeven. “Ik wil deze periode achterhalen wat écht het DNA van dit ‘nieuwe’ bedrijf is om zo het goede van de heritage te kunnen behouden, bovenop het fundament wat Coen heeft gelegd.”
Van Ham zal vanuit de RvC heus weleens adviseren, of raad geven. “Als dat wordt gevraagd. Maar de plannen voor de komende vijf jaar zijn echt haar pakkie-an. Daar bemoei ik me niet meer mee. Nee, het laatste wat je wilt is als commissaris toezien op je eigen plan”, besluit hij.