Pensioenregeling met twee delen?

Dan ook twee transitiemomenten

Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars zijn druk bezig om de transitie naar de Wet toekomst pensioenen (Wtp) vorm te geven. Wat opvalt is dat er verschillende data worden genoemd waarop de transitie klaar moet zijn. Waar komt dit door en welke datum moet u aanhouden? We lichten het toe.

Mogelijk uitstel deadline transitiedatum

Voor pensioenverzekeraars en pensioenfondsen is de uiterste transitiedatum 1 januari 2027. Dat klinkt ver weg, maar als werkgever moet u op tijd beginnen om uw pensioenregeling voor de deadline te laten voldoen aan de nieuwe wetgeving. Medewerkers en een eventuele ondernemingsraad moeten akkoord gaan met de wijzigingen en dit is vaak een lang traject.

Minister Schouten verwacht in de zomer een wetsvoorstel naar de tweede kamer te sturen, waarbij de deadline voor aanpassing mogelijk met 1 jaar opgeschoven wordt.

Welke deadline als uw pensioenregeling uit twee delen bestaat?

Een pensioenregeling kan ook uit twee delen bestaan. Het basisdeel is dan ondergebracht bij een pensioenfonds en het aanvullende deel bij een verzekeraar. Het aanpassingsmoment van de regeling kan dan per deel verschillen. Welke moet u dan aanhouden voor de aanvullende regeling?

De staatssecretaris heeft goedgekeurd dat een pensioenregeling niet fiscaal onzuiver wordt als één deel in het oude pensioenstelsel valt en het andere deel naar het nieuwe pensioenstelsel is overgegaan. Een voorwaarde hierbij is wel dat in de aanvullende regeling alleen pensioen wordt opgebouwd over het deel van het salaris waarover in de basisregeling nog geen pensioen is opgebouwd. Dit is vastgelegd in artikel 3.8 van het Verzamelbesluit pensioenen.

Werkgevers kunnen dus gewoon op tijd aan de slag met de transitie van het aanvullende deel van de pensioenregeling. Voordat je het weet is het 1 januari 2028.